שיפוצים. אף פעם לא סבלתי את המילה הזאת. לפעמים יש מילים בשפה העברית שלא יורדות אצלי טוב בלשון המעטה. אחת מהן – שיפוץ / שיפוצים. באנגלית זה תמיד נשמע טוב יותר, ותמיד יש לי הרגשה שמי שזקוק לשיפוץ מסיבה כזאת או אחרת מגיע לאירוע הזה עם חשש ופחדים שנובעים בעיקר מן האי וודאות. תכנון שיפוץ הוא לבטח מה שיעזור לפתור אתכם מן החשש.
אין מה לחשוש!
חוסר וודאות או חוסר ביטחון תתפלאו, אבל הן חלק המצרכים הרגשיים שלנו. לדוגמה קפיצת בנג'י או צניחה חופשית. כמוהם גם השקעות בנדל"ן. המון פחד שנובע בעיקר מחוסר ידע, אמונות מגבילות, אמונות מוטעות, ובעיקר למידה ממקורות שלא ממש הצליחו.
לא תמיד, אבל ברוב הפעמים השקעה בתחום הנדל"ן כמו גם "אירוע נדל"ן" כגון מעבר דירה שלא לצרכי השקעה מלווה ברצון להסב את הנכס לצרכים שלנו. בין אם למגורים או השקעה. ההסבה הזאת – קוראים אותה בעברית – שיפוצים!
אז אל חשש ובלי פחד, הכנתי עבורכם סדר פעולות ללא הרחבה יתרה. זה חוזר על עצמו כמעט כל פעם ולכן תוכלו להשתמש במבוא הזה לכל תהליך שיפוץ.
בואו נתחיל:
1. תיכנון:
האמא והאבא של כל הכשלונות וההצלחות. 50% מהצלחה זה תכנון נכון שכולל בתוכו:
* מטרות- אישיות / להשקעה (מי הקונה שלי, מי השוכר שלי ומה הצרכים והיכולות שלו).
* תכנון אדריכלי / עיצובי.
* כתב כמויות – שזה נגזרת של התכניות הגרפיות.
* תכנית ריהוט (העמדה), תכנית הריסה/פירוק, תכנית בניה (קירות, הנמכות), תכנית אינסטלציה, תכנית חשמל, תכנית מיזוג, תכנית חדרים רטובים (בתכנית הזאת יש נספח שנקרא "פריסות", שם רואים כל קיר בנפרד איך הוא יראה. מיקום קרמיה, ברזים, חשמל וכו').
* בכתב הכמויות יהיו הנחיות לביצוע כגון סוג צנרת נדרש, מפרטים של קירות לבניה (לדוגמה – גבס + בידוד כזה או אחר).
את השלב הזה רצוי שיעשו מאוד שיעשו מעצבים/ אדריכלים. לאדם מן היישוב יש סיכוי סביר לטעות, לעיתים זה עולה קצת ולעיתים זה עולה בהרבה מאוד (זמן וכסף) ולעיתים זה פשוט נותן תוצאה בינונית וחבל.
2. תכנית עבודה:
* בהתאם לתכניות הקבלן הנבחר יחליט על סדר העבודה. שיפוץ "מן היסוד" יראה בכתב כמויות בסדר מסוים כפי שבמציאות הוא יתבצע. וזה בגדול ככה:
- הריסה ופירוק – קירות, ריצוף, פרקט, ריהוט, חדרי שירותים ורחצה, מטבח.
- הכנת תשתיות: צנרת ואינסטלציה, חשמל, גז, מיזוג. זה זמן החציבות בקירות וברצפה ע"מ לייצר תוואי לכל הצנרות הללו.
- תיקוני טיח – בסיום הנחת התשתיות מתחילים לסגור בבטון וטיח את החציבות, עושים גליפים (עיבוד קצה הקיר/חלון ע"י טיח ע"מ ליישר אותו ולהכין מראש לאנשי הדלתות / חלונות).
- בניה: אם מדובר בקירות בלוקים, אז זה השלב. אם זה גבס, אפשר לבצע אחרי ריצוף.
- ריצוף וחיפוי בדירה + חדרי רחצה.
- לקראת סיום, שלב תיקוני קירות ותקרה – טיח גבס / שפכטל צבע וסיוד.
- התקנת דלתות, חלונות, פרקט (במידה ויש) תיקוני צבע לאחר ביקור הספקים (מטבח, דלתות, פרקט, חלונות).
- התקנות – וילונות, מדפים, ארונות, ריהוט וכו'.
כשיש תכנון שיפוץ ותכנית עבודה קל יותר להיות בשליטה ופיקוח, גם אם השיפוץ הוא גדול. אז כשיש ידע ותכנית אפשר לצאת לדרך ולענות על הצורך הריגשי הראשון – ביטחון! אני טוען שברגע שהשגנו את "האי בטחון" (עיסקה) מיד אנחנו חותרים לייצר ממנו ביטחון (תשואה).
הדרך לביטחון עוברת בניסיון אישי שצברתם או אנשי מקצוע שיעזרו לכם להרכיב את הפאזל האישי שלכם.
יש עוד הרבה מה להרחיב בנושא אבל אלו עקרונות הבסיס לתפיסתי.
בהצלחה!